Gran Canaria 2016en2018

Trips, Tips & foto's van

Gran Canaria


van JoMarDesign

Gran Canaria

Het vasteland van Europa is zo'n 1350 km verwijderd van Gran Canaria. De oppervlakte bedraagt 1560 km². Het eiland heeft een ronde vorm, met een diameter van ongeveer 50 km. 

Wij bezochten Gran Canaria 2x

Gran Canaria heeft een vulkanische oorsprong. Ongeveer 80% van de oppervlakte van het eiland ontstond tijdens het Mioceen, tussen 14 en 9 miljoen jaar geleden. De laatste vulkaanuitbarsting vond zo'n 3500 jaar geleden plaats.

Het eiland kende in de 17de en 18de eeuw een bloeitijd door handel in suiker en wijn en later werd vooral de bananenteelt belangrijk. Vanaf de 19e eeuw ging het een stuk slechter met de economie en vertrokken veel eilandbewoners richting Zuid-Amerika. 

Door het toerisme in de jaren 60 leefde Gran Canaria weer op.

Zo'n 3,3 miljoen toeristen bezoeken jaarlijks Gran Canaria.  De meeste toeristen verblijven in het zuiden waar het klimaat warmer en droger is dan elders op het eiland. De bekendste badplaatsen zijn Maspalomas met de naburige plaatsen San Agustin, Playa del Inglés en Meloneras en de iets meer naar het zuidwesten gelegen havenstadjes Puerto Rico en Puerto de Mogán.

Op Gran Canaria loopt een aantal snelwegen die de hoofdstad met het noordwesten (via de GC-2) en zuidoosten (GC-1) verbindt. De snelweg GC-1 vormt sinds de jaren 90 de belangrijkste verbinding van de luchthaven naar de toeristische resorts in het zuiden. Het (huidige) laatstestuk snelweg,heden, van Puerto Rico naar Puerto de Mogán werd op 25 maart 2013 opengesteld voor verkeer.

Ondertussen word er druk verder aangelegd.

Aan de oostkust van het eiland bevindt zich de luchthaven van Gran Canaria.

Al hoewel er zeer zichtbaar aan de verbetering (goed onderhoud) van de wegen wordt gewerkt, zijn de meeste "Snel"wegen zeer kronkelige, bochtrijke wegen waar een snelheid van 50km/u meestal nauwelijks haalbaar is. Een kleine afstand van ong. 40km kan rustig een uur in beslag nemen. De wegen in de bergen zijn meestal smal en bochtig en zijn daarvoor lastig berijdbaar.(Hoe hoger de "wegnummeraanduiding" ,hoe smaller de weg.)

Waarschijnlijk; tijdens uw vakantie; zijn de meeste bestuurders toeristen. En daarom ook niet bekend met de wegen en omgeving. De weg aanduidingen zijn soms lastig te vinden en regelmatig moet je rare "lussen" over de weg maken om er te komen. Een goede navigatie is zeer aan te raden. bron JD

Eerste indruk interieur

bij binnenkomst via de hoofdingang.

   >>>>

We hebben beide bezoeken aan Gran Canaria in het zelfde hotel geboekt. De 1e keer omdat het ons qua ligging gunstig leek en de 2e keer omdat het ons daar goed was bevallen.

Onze overnachtingsplek was Hotel...

Cordial

Mogan Playa

Dit hotel is gelegen in de plaats Puerto de Mogan, in het zuidelijke deel van het eiland.

In 2016 kregen we een kamer op de 4e verdieping van gebouw A, aan de noordzijde van het hotel.

<<<<<

In 2018 bleven we op de begane grond, weer in gebouw A met een klein terras en een tuintje.

>>>>>

In 2016 was dit ons diner-tafeltje.

Voor het ontbijt mocht ieder door elkaar plaatsnemen, voor het diner werd een vaste tafel op naam gereserveerd.

Hoewel ook het diner in buffetvorm was,

was de kwaliteit en keuze voortreffelijk en hebben we genoten van het eten. We kwamen er zelfs voor terug.

Het tafeltje(228) waar we (2018)

elke keer zaten voor het diner.

"Bordje vul" ronde, langs alle tafels. Er was keuze aan overvloed. En erg lekker!!

Meer van het hotel (Gebouw A)

Vanuit de kamers liep je rechtstreeks in een prachtig aangelegde tuin, waar allerlei soorten van struiken en planten groeiden.

Rondom lagen kleine vijvers en fonteintjes.

Er waren zeer vele bloeiende struiken en planten soorten.

Inrichting van de kamer(1110)

Langs bijna het gehele havengebied zijn er restaurants, cafe's en souvenierwinkels te vinden, om iets te kopen of even te relaxen en iets te nuttigen.

Haven gebouw.      >>>>

hier vertrekken o.a. de glasbodem boten, voor een leuke rondvaart.

Al lopende richting het haven gebied (auto's verboden) kom je langs leuke huisjes en/of appartementen, die volop in de bloemen zijn gezet.

Behalve het havengebouw van het al oudere vissersplaatsje zijn er direct aan de haven geen huizen gebouwd die hoger zijn dan twee verdiepingen, omdat deze daar niet zijn toegestaan. Op enige afstand bevinden zich wel hogere appartementscomplexen.

In een heel smal steegje bevinden zich een aantal prachtige wandetsen.

<<<<

Blik op de jachten in de haven.

Je kunt hier vandaan ook een rondvaart met een onderzeeer maken. Schrik echter niet van de prijs en de duur van de rondvaart.

Trip Tip  1

Puerto de Mogan

Het kunstmatige strand nabij de haven is aangelegd met goudgeel zand dat speciaal uit de Sahara werd geïmporteerd. De havenplaats ligt omgeven door bergen in de monding van een vallei en bezit enkele hotels en een groot aantal appartementen die beschikbaar zijn voor de verhuur aan toeristen.

Vanuit Hotel Cordial Mogan Playa, loop je in een kleine 8min naar het dorp, waar vele winkels en restaurants te vinden zijn.

Via Plaza Las Gananias kun je diverse kanten op.   >>>

Vanaf het plein richting strand,(tussen de winkels door) bevind daar een kleine boulevard met allerlei restaurants, die zichzelf de hele dag graag aanprijzen (proppers).

Er zijn daar langs het strand,

stoelen te huren en zelfs een

niet rokers gedeelte te vinden.

Even om je heen kijken is erg

leuk om te doen.

Meer naar rechts wandelend kom je bij een bruggetje, deze overstekend kom je meer in het havenkwartier.

>>>

Tip 1a

Wandeling door het haven gebied en de direkte omgeving!

Vooral met warm weer zal de wandeling naar boven menig zweetdruppeltje kosten. De smalle straatjes en de leuke huisjes maken de wandeling echter de moeite waard.

kleurrijk huisje op de route naar boven.

Uitzicht op het cordial Mogan Playa complex.

<<<<

Het uitzicht was echt prachtig.

Door de volle zon op deze plek, was 't niet echt ideaal.

Helemaal, in het meest westelijke gedeelte van Puerto de Mogan, kun je een prachtig uitzichtpunt vinden. Daar vandaan kijk je over het hele dorp en een stuk in de valei.

Tip 1b

Wandeling door het meest hoge deel van Puerto Mogan naar de uitkijkpost over het dorp!

Trip Tip 2

GC 200

langs de westkust

Langs deze weg (GC200) naar het noorden via de westkust zijn een aantal bezienswaardigheden:

 • El Molino del Viento
 • Mogan (het dorp)
 • Charcos Azules
 • Cactualdea Park
 • Museum in Los Cardones
 • Mirador del Balcon
 • Mirador Anden Verde
 • Agaete

beelden langs en op de GC-200.

Rondom de molen is een fraaie cactustuin.

In deze botanische tuin staan enkele metalenkunst objecten zoals een gigantisch strijkijzer en een koffiepot.

  De molen is vrij te bezoeken. Via twee kleine wenteltrappen kom je op het niet meer werkende maaldek. Bij het verlaten van de molen ben je vrij om een kleine bijdrage achter te laten in het daarvoor bestemde bakje.

Trip Tip 2a

Molina de Viento

Deze molen is één van de laatste en fraaiste windmolens die je op het eiland Gran Canaria aantreft. De molen stamt uit het einde van de achttiende eeuw. Nadat de molen rond het jaar 1870 afbrandde heeft het meer dan een eeuw als een ruïne in het Dal van Mogán gestaan. Met behulp van sponsoring door een grote bank is de molen in het jaar 1998 helemaal gerestaureerd.

Trip Tip 2b

Mogan( dorp in de bergen)

Het dorp Mogán moet niet verward worden met het aan de zuidkust van Gran Canaria gelegen Puerto de Mogán. Het bergdorp Mogán ligt tien kilometer landinwaarts op zo'n 250 meter boven de zeespiegel. Het dorp lag vroeger vrij geïsoleerd in de Barranco de Mogán, de twaalf kilometer lange kloof die vanaf de zee landinwaarts ligt. In die tijd was het dorp vooral een toevluchtsoord voor kunstenaars.

Door de aanleg van weg GC-1 en GC-200 is Mogán prima bereikbaar. Het dorp heeft daardoor haar unieke sfeer in de loop der jaren verloren. Tegenwoordig is het een redelijk welvarend dorp met relatief veel voorzieningen. Het enige dat iets aan de tijd terug doet denken  zijn de mozaïeken die je in het dorp terugvindt.

Trip Tip 2c

Charcos Azules

Onderweg ter hoogte van de

Barranco de Veneguera bij Fuente de los Azulejos.

Hier zie je rotsen met een bijzondere blauw/groene kleur.

Fuente de los Azulejos betekent fontein van tegels,

omdat de kleur doet denken aan Portugese tegeltjes.

De blauwe kleur is het resultaat van een oxidatieproces.

Langs de weg zijn een paar mogelijkheden om te parkeren.

Vlak naast de weg bevindt zich zo'n blauw-groene rotsformatie, maar als je goed rondkijkt in de omgeving zie je meerdere plekken

Er is ook een terrasje. Aan de achterkant.

Daar kan je aan een smalle tafel zitten die langs het hekje loopt.

Het hekje is langs de afgrond van het ravijn.

Bij Los Azulejos is een stalletje waar heerlijk vers fruit en typische Canarische vruchtprodukten zoals jam verkocht worden. Je kan er vers geperst sap kopen van diverse fruitsoorten.

Trip Tip 2d

autoroute naar Cactualdeapark


Cactualdea is gelegen in het dorpje Tocodomán, vlak bij Aldea de San Nicolas.

Neem vanuit Puerto de Mogán.

(wegGC-200)ga je rechtsaf de bergen in, richting het dorp Mogán. Volg de bergweg richting Aldea tot je bij het dorpje Tocodomán komt waar je het park langs de weg ziet liggen.

Bij de ingang kochten we wat maisvoer en  eenmaal binnen..........

Op de parkeerplaats werden we opgevangen door een kleine groep eenden, tot aan de ingang.

Cactualdea biedt veel meer dan alleen stekelige planten. Tussen het kabbelend water, net voorbij het amfitheater, barst de kunstvulkaan uit in de richting van de trappen die leiden naar de prachtige tuin. Een groot stenen pad loopt doorheen het cactarium waar de cactussen te ontdekken zijn; omgeven door palmbomen, aloë's en kardoenen.

We hebben er een kleine film van gemaakt.

<<<<

Op het terrein is ook een nagebouwde Guanchengrot waarin je kan zien hoe de oorspronkelijke bewoners geleefd hebben. Er is ook een arena voor het Canarisch worstelen. Deze traditionele eeuwenoude sport werd al door de Guanchen beoefend voordat de Spanjaarden naar het eiland kwamen.

Bij de gezellige bar kan je heerlijk zitten op de houten banken met uitzicht op de tuin en de bergen. Probeer eens een heerlijke typisch Spaanse of Canarische maaltijd.. Het park heeft zelfs een bodega met een keuze uit zeer veel soorten wijn, die prachtig uitgestald staan in mooie houten rekken.

In het park vind je ook eenden, kippen, ezels en heel veel pauwen die vrij door het park heen lopen. Bij de ingang kan je zakjes mais kopen om ze te voeren.

werden we er verwelkomt door

(opnieuw) een stel eenden.

Trip Tip 2e

Museum in

Los Cardones

museum katjes

In de tuin; van het museum; stonden allerlei oude machines en andere atributen. Het gaf alles een kleurrijk geheel.

Het interieur van dit stedelijke museum, was nog veel kleurrijker en de spulletjes die er zijn, zijn van zeeeeer uiteenlopende aard. Het leek meer op een lomperd uitverkoop.

Een goede 15 min hebben we binnen gekeken, daarna hadden we erg veel behoefte aan frisse lucht. We kregen de indruk dat er nauwelijks geld verdient werd, mede door 2 magere katjes die er rond liepen en niet bij je weg te slaan waren. We gaven 5euro, misschien iets voor de katjes.

Trip Tip 2f+g


mirador del balcon

mirador Anden Verde

Deze spectaculaire uitzichtpunten liggen dichtbij de westelijke rand van Gran Canaria, langs de GC 200, bovenop een klif die verticaal naar beneden loopt tot in de Atlantische oceaan. Vanaf daar zie je een muur van kliffen langs de kust, in een zigzag-vorm die aan het mythologische monster doen denken. Omkijkend naar het binnenland van het eiland, is het ravijn La Arena te zien en de brede en groene vallei van La Aldea de San Nicolás.

In het historisch centrum staat de kerk van La Concepción, gebouwd op de plaats van de eerste kapel (1515), waar het centrale plein en de eerste straten van de gemeente omheen liggen.

Nadat de oorspronkelijke kerk door brand was verwoest, werd in 1874 een nieuwe kerk ingewijd en een nieuw deel van Agaete gebouwd. Tegenover de kerk kwam het Plaza de la Constitución met daaromheen de belangrijke gebouwen van de gemeente.

Filmpje.

  <<<

binnenkant gemeentehuis

De 'Huerto' is een botanische tuin in het centrum met een grote variëteit aan exotische groenten. 

We hebben ons hier een klein uurtje vermaakt.

Agaete heeft verschillende groene zones, die een bezoek waard zijn: de 'Huerto de las Flores' en het Tamadaba-natuurpark.

Trip Tip 2h

Agaete

Agaete is een gemeente en dorp in de Spaanse provincie Las Palmas, aan de noordwestkust van Gran Canaria. Behalve de gelijknamige plaats liggen in gemeente Agaete nog een aantal andere kernen, waaronder het vissersdorp (en vertrekplaats van de ferry naar Tenerife): Puerto de las Nieves. (bron:Wikipedia)

< Mirador de Balcon. >

=======   =====   =====   =====   =====   =====   =====   =====   =====   =====   =====   =====   =====

De grote hal, bij de receptie is de moeite waard om even te bekijken.

het hotel maakt zich, samen met een dieren vereniging; sterk voor het wel en wee van zwerfkatten.

Op verschillende plekken in het hotel vind je speciale eetplekjes voor de katten, met daarbij ook kattenbakken. Deze plekken worden elke dag bijgehouden.

we namen af en toe iets voor ze mee

Bediening aan ons tafeltje.

Even een dagje relexen binnen het hotel, tussen alle tochtjes door is ook heel aangenaam.

Trip Tip 3

CocodrilloPark

Het park ligt aan de GC-104

Info van dit park:

www.cocodrillopark.com

Cocodrilo Park bevindt zich in het zuidoosten van het eiland Gran Canaria vlakbij Agüimes en biedt een verrassend spektakel met krokodillen. Het zijn vooral in beslag genomen dieren.

Het is een privaat centrum voor de opvang van dieren

De opbrengst van de toegangsprijs gaat volledig naar de verzorging van de dieren.

Tip Trip 4

Weg GC210

(weg vanuit Aldea de st Nicolas de Tolentino via Candelaria naar Las Crucitas).

bereikbaar vanaf de GC-200 en geeft aansluiting op de GC-60.

Trip tip 5

Weg GC60 & GC65

(van Maspalomas naar San Bartolome de Tirajana,

dan via Santa Lucia richting de GC 1.)

via weg GC-60 kom je o.a.langs:

 • Mundo Aborigen
 • Fataga
 • Monumento Molino de Aqua

foto's van de GC-60

<<<<                              >>>>

De weg langs de GC 210 van Las Crucitas naar San Nicolas de Tolentino v.v. is één van de minst bereden wegen op Gran Canaria.

De weg is vaak erg smal net groot genoeg voor een auto.

Soms wordt het spannend bij tegemoet komend verkeer.

Trip Tip 5a

Mundo Oborigen

Klik op de groene knop voor meer!

entree- bewijs halen en dan naar binnen

Mundo Aborigen


 

In een prachtig natuurlijk decor van ongekende schoonheid met uitzicht over de Barranco de Fataga, de grootste en indrukwekkendste vallei op het eiland, vindt u Mundo Aborigen. Een reconstructie van een oud Canarisch dorp dat geheel is gewijd aan de manier van leven van de Guanchen.

Trip Tip 5b


Fataga

Fataga (ook Fataga del Sur genoemd) is een plaatsje in de Spaanse gemeente San Bartolomé de Tirajana op het eiland Gran Canaria.  Het ligt op een hoogte van ongeveer zeshonderddertig meter boven de zeespiegel in de Barranco de Fataga.

De dorpskerk die gebouwd werd in 1880 is gewijd aan San José (Sint Josef). Er zijn sinds de 19e eeuw wel een paarnieuwe huizen, boerderijen en villa's bij gekomen,  Op de terrasvormige akkers in de omgeving worden sinaasappels, citroenen, abrikozen en druiven gekweekt.

Fataga heeft haar karakteristieke historische structuur behouden. Het dorp bestaat uit een op een heuvel gelegen nederzetting met een kerkpleintje omgeven door smalle steegjes met typisch Canarische huizen en huisjes. Het dorps kenmerkt zich door witte huisjes met oranje daken gelegen in een vruchtbaar dal ('de vallei der duizend palmen') met bruin geschakeerde rotsen en kleine groene plekken gevormd door terrassen met boomgaarden, dadelpalmen en cactussen.

Fataga is een geliefd doel voor dagjesmensen, die met bussen of met huurauto's via een spectaculaire bergrit het dorp bezoeken.  Er zijn enkele restaurants.   De historische bakkerij werd in 2006 gesloten.

Een paar plaatjes van het dorp Fataga, een gezellig plaatsje om een uurtje te vertoeven.

Luis Alemán Montull komt op de wereld in Las Palmas, op 1 januari 1934, in wat vroeger Callejón de la Horca de Vegueta heette, zoon van Don Luis Alemán Vega en Doña Isabel Montull.

Zijn vader was een gerenommeerd meubelmaker.

"Monumento a la Madre" (Telde - Gran Canaria)

Dhr Montull zwierf zijn leven lang door Europa en een deel in New York. Rond 1954 werkte hij in Barcelona. In 1959 belande hij in Parijs met zijn vrouw en twee dochters. 1966 terug naar Barcelona. 1970 naar Las Palmas,1996 naar Tenerife, in 2002 naar New York en in 2008 naar Madrid.

Niet ver van de bakkerij, liepen we langs een deur: met tekst op de muur: "Casa,.. Studio Montull.

<<<<<<

De deur was open en we stapten naar binnen. We kwamen in een ruimte vol beelden, schilderijen en..... een oudere man kwam ons tegemoet en liet ons verder komen.

>>>>>>

Dit was Luis Aleman Momtull


Luis Montull heeft een collectie van zo'n tachtig sculpturen in afwachting van aanstaande of toekomstige tentoonstellingen.

Van 1993 tot 1994 werd zijn Studio House gebouwd in Fataga, Gran Canaria, waar kleine werken voor buitenlandse verzamelaars worden uitgevoerd.

Vanaf de P-plaats liepen we door de bomen en verder onderlangs weg GC 60 naar de Molino.

Filmpje van Molino de Aqua

Molino de Aqua is gelegen langs de GC 60 in de Baranque de Fataga, 

ten noorden van

het dorp Fataga

We parkeerden de auto bij hotel "El Molino De Aqua", waar we eerst iets nuttigden.

In de omgeving van de molen was het leuk vertoeven.

Trip Tip 5c

Molino de Aqua

en er is een antieke watermolen El Molino del Agua, net even ten noorden van het dorp.

Trip Tip 6


Palmitos Park

Weg GC65

loopt van San Barth. de Tirajana

langs Santa Lucia naar El Cruze en de GC1.

Het was hier niet het mooiste weer!

Onderweg stopten we nog even in Santa Lucia. Hier genoten we van een verkoelend drankje, want ondanks de bewolking was de temparatuur behoorlijk hoog.

<<<<     uitzicht vanuit de weg.^^^^^^

Te bereiken via weg GC 651

Fortaleza Grande,

behoort tot een van de oorsprong gebieden van de oermens op het eiland.

Er bevinden zich grotten, waar werd gewoond.

Er zijn ook rots gravures en vanwege de archeologische waarde werd het geheel tot een beschermd natuur geschiedenis plekje gemaakt

Palmitos Park is een bezoek waard, wanneer je op Gran Canaria bent.

Het park is in 2008 opnieuw geopend, nadat het in 2007 was getroffen door brand.

De dieren hebben tijdens de renovatie gelogeerd op het Loro Park op Tenerife.

Het Palmitos Park bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een vogelpark,

vlinderkassen, orchideeënhuis, aquaria, dolfinarium en een apeneiland.

Meer over het Palmitos Park kun je vinden onder de knop.

ALLES OVER GRAN CANARIA?

Wilt u meer weten over het eiland

klik dan hieronder:

www.allesovergrancanaria.nl