Canarische eilanden

de

Canarische Eilanden


De Canarische Eilanden (Spaans: Islas Canarias) zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara. Zeven grote en een zestal kleinere eilanden vormen samen een van de 17 autonome regio's van Spanje. De Canarische Eilanden hebben als Spaanse autonome regio twee officiële hoofdsteden, Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria.

De naam van de Canarische eilanden kan gelinkt worden het Latijn "Canariae Insulae" wat hondeneilanden betekent. De redenen van deze naam geving zijn verschillend

  • Er leefden vroeger veel grote honden op het eiland.
  • met de honden eigenlijk de zeehonden bedoeld worden die ooit in de oceaan rondom de Canarische Eilanden leefden, maar daar tegenwoordig niet meer voorkomen.
  • de Guachen (oorspronkelijke bewoners), honden als heilige dieren beschouwden.


De eilanden zijn ontstaan door onderzeese vulkanische activiteiten. Het zijn in feite de toppen van onderzeese bergen die gevormd zijn in verschillende perioden. Omhoog gestuwd vanaf de zeebodem is het oudst gevonden materiaal van ongeveer honderd miljoen jaar geleden. Het centrale bergland dateert van tussen de 30 en 80 miljoen jaar geleden.(Wikipedia)

De connectie met honden is terug te vinden in het wapen van de Canarische Eilanden, waar twee honden op afgebeeld zijn.

Vast staat dat de Canarische Eilanden in ieder geval niet vernoemd zijn naar de gelijknamige vogel, de kanarie. Het is andersom: deze vogelsoort is vernoemd naar de eilandengroep, waar ze nog altijd in het wild voorkomt.]