Menorca 2019

Menorca is overwegend sterk geaccidenteerd en

vrij rotsachtig. Met name het centrum wordt

gekenmerkt door een heuvelachtig landschap.

De hoogste verheffing op Menorca is de

Monte Toro (Arabisch voor ‘hoogste berg’)

met 357 meter. Op heldere dagen kan men

vanaf de Monte Toro zowel de noord- als de

zuidkust zien. Opmerkelijk is het grote

Christusbeeld datboven op de heuvel staat.

Andere‘hoge’ toppen zijn de S’Enclusa

(274 meter) en de Santa Àgueda (264 meter). Menorca kent ca. 70 baaien met

zand- en rotsstranden, en verder vele ravijnen en grotteOp Menorca is grofweg  eenlandschappelijke tweedeling te maken: in het centrum en het noorden is het licht heuvelachtig en de bodem is leikleurig en soms roodachtig. Het zuiden wordt gekenmerkt door karstplateaus waar enkele tientallen kloofdalen door waterlopen ingeslepen zijn.
In oktober 1993 heeft de UNESCO het hele eiland uitgeroepen tot een biosfeer-reservaat (Reserva de la Biosfera). Officieel staat nu meer dan 40% van het eiland onder natuurbescherming en zijn er 19 beschermde natuurgebieden.

Zie ook ons eerdere bezoek aan Menorca

De badplaats Cala’n Bosc ligt in het uiterste zuidwesten van Menorca. Het is een populaire toeristenplaats met een in een baai gelegen wit zandstrand.

Planten:

Menorca kent ong. 200 verschillende planten soorten, 25 soorten daarvan komen alleen op menorca voor.Veel voorkoende zijn de braamstruiken, steeneikbossen, olijfbomen dennen en distels.

Rotsen zijn soms bedekt met doornstruiken of korstmossen.

meerdere soorten: aronskelkachtigen, jeneverbesstruiken, boekweit, heidebrem, oleanders en aardbeiboompjes.

Vogels:

Er zijn vele verschillende roofvogels. Voorts vele kleine zoogdieren, reptielen, insekten en vele vogels.   Onder de zoogdieren vallen o.a. egels,fretten, wezels,konijnen, martersen kleine soorten veldmuizen.   Voorts o.a.repielen als hagedissen en ongevaarlijke slangen.

Via ons reisbureau hadden we een hotel geboekt, wat later werd omgezet omdat het hotel niet geopend was! We kregen een ander hotel en kwamen terecht in

Hotel Carema Beach.

geen eigen foto

Bij de haven bevindt zich het centrum van Cala’n Bosch met een winkelcentrum en diverse horecagelegenheden, die zich met name langs de kade bevinden.

Rondom de haven (achter de restaurant-boulevaer) zijn diverse hotels te vinden

In 1953 landde de eerste chartervlucht op Menorca, maar pas in 1969 werd het vliegveld Sant Clement geopend en kon de opbloei van het toerisme beginnen. 

De ligging van dit hotel ten opzichte van het haventje met al z'n restaurantjes is fantastisch. 2 min lopen.

Meer info over het hotel

Carema beach:

Carema Hotels.com

Kamer & badruimte

De kamer en badruimte waren netjes modern maar sober ingericht. Iets te weinig stopcontakten en handdoekhanghaken waar de handdoeken niet aan bleven hangen. Elke dag schoonmaakster, die zeer vriendelijk bijna verlegen waren, doch netjes hun werk deden.

De ligging van het zwembad, tenopzichte van de ingang ligt op het zuiden. Echter door de kromming van de andere gebouwen, is er eerst aan de westelijke gebouwen zon en later aan de andere kant. De ligging van de gebouwen geeft wel een redelijke bescherming tegen de wind, afhankelijk van de windrichting.

uitzicht op hotel vanaf het strand.

Er is weing kleur in het hotel. Vooral Wit is de hoofdkleur, zelfs in de ontbijt/restaurant/bar ruimte zit bijna geen kleur. Met felle zon een beetje irritant.

Trips, Tips & foto's van

Menorca

opnieuw bezocht in 2019

Menorca

Menorca is een rustiger en minder bezocht alternatief voor Mallorca en Ibiza. Op Menorca hangt een relaxt sfeertje. Je vindt er een combinatie van de prachtige oude steden zoals Mahón en Ciutadella, zonovergoten witte zandstranden, levendige badplaatsen en een mooi binnenland met als topper het grote Parque Natural de s’Albufera d’Es Grau. Het hoogste punt van Menorca is de 350 meter hoge Monte Toro.

Trip tip 1

Een wandeling door het dorp Cala'n Bosc

Het meest in het oog springende is het hartvormige haventje van het dorp

Op google-maps is het binnenwater niet ingetekend. dat heb ik dan zelf maar gedaan.

Het ligt er de hele dag vol met kleine bootjes.

Rondom de binnenhaven bevinden zich de meeste leuke restaurants en barretjes.

Je kunt er een ruime keuze maken wat voor soort diner je wilt gebruiken.

Ook op de late avond nog een drankje nuttigen is hier geen probleem.

Trip Tip 4

Torre d'en Galmes

Torre d’en Galmes is één van de grootste en belangrijkste Talaiot archeologische vindplaatsen op Menorca. De site is te vinden tussen de plaatsen Alaior en Son Bou. Bij de site is een kleine parkeerplaats en een informatiecentrum te vinden.

De meeste gebouwen van de Torre d’en Galmes stammen uit de veertiende eeuw voor Christus. Tijdens de Romeinse overheersing werden de gebouwen verlaten maar later weer gebruikt toen het eiland werd ingenomen door de Moren.

Dit is een oude nederzetting. Een plek waar vroeger nog in grotten werd geleefd.

Heden kun je het merendeel van de archeologische vindplaats bezoeken. Je kunt een groot deel van de huizen gewoon binnenlopen. Het is echter niet toegestaan om de muren en andere stenen te beklimmen. Een kleine entree prijs word gevraagt om te mogen kijken.

Trip Tip 3


Binnibeca Vell

In het voorjaar is het nog erg rustig in het dorp. Dat is handig, als je foto's wil maken zonder erg veel mensen.

Binibequer Vell is te vinden in het zuidoostelijke deel van Menorca in de gemeente Sant Lluis. Binibequer Vell is één van de populairste badplaatsen van Menorca.

Tip Trip 2

Parc natural de s'Albufera des Grau

Het park is voor het grootste deel in 3  wandelingen

opgedeeld.

Klik hier op de knop

om de aanvullende pagina te zien.

S’Albufera d’Es Grau

Menorca is een door UNESCO benoemd bioreservaat. S’Albufera d’Es Grau is het belangrijkste natuurgebied. Het is een 5000 hectare groot moeraslandschap, waar 100 verschillende vogelsoorten voorkomen.

mea.20190501_125301
mea.20190501-141101
mea.20190501_115616
mea.20190501_133751
mea.20190501_122656

Het natuur-reservaat in de buurt van dorpje Es Grau heeft een aantal kleine meren en zee-inhammen waar watervogels leven en een oorspronkelijke begroeing van mediterane heesters en struiken met doornen.

Een paar natuur plaatjes van het park.

Restaurant Tip 1

rest.Capricci Italiano

mea.0009a.JPG.rest.Capriccie Italiano
mea.20190430_183753
mea.20190430_211703
mea.0009b2.JPG.avond
mea.20190430_183739
mea.0009a3.JPG.ItaliaansEten
mea.0009a2.JPG.ItaliaansEten

Wij zijn tijdens deze korte vakantie 3x binnen gelopen en hebben hier 3x van het eten genoten. Pizza wordt hier niet gemaakt, maar wel echt lekker Italiaans eten. Ons inziens niet zozeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen.

Info over Italiaans restaurant

www.capriccioitaliano.com

mea.2000b4.JPGsouv.winkel+Mart
mea.2000c3a.JPG.Mart in wink.
mea.2000c3b.JPG.Mart in wink.
mea.2000d2a.JPG.kleding+john
mea.2000d2b.JPG.Kleding+John

Binibèquer Vell (of Binibeca Vell) is een van de meest bezochte gebieden van Menorca in de zomer. Het is een "stad" gebouwd in 1972 als een imitatie van de oude vissershuizen. Als u op zoek bent naar wat informatie over de geschiedenis ervan, kunt u zeer afwijkende opmerkingen vinden over Binibèquer. Voor sommigen is het slechts een " grote leugen ", een stad gebouwd om toeristen te misleiden door hen te laten geloven dat het een authentiek oud vissersdorp is.

mea.2001f4.JPG.huisjes+Mart
mea.2001c.JPG.huisje+John

    <<<

Langs de kust een kleine aanlegplaats waarvandaan de reddings brigade werkt.

   <<<

       >>>

Nog meer leuke huisjes en het barst er van de kleine steegjes.

      >>>

Eenmaal je weg gevonden uit het labyrint van het dorp kom je uit bij de zee en een kleine haven of op een straat waar verschillende restaurants en winkels te vinden zijn. Bijna het gehele dorp bestaat uit een appartementencomplex . Ieder huisje heeft een eigen karakter en een eigen uitstraling.

Een rode kat en een schildpad speelden met elkaar in een droog liggende rivier bedding.

mea.2003b1.JPG.Mart.bij rots
mea.2005a4.JPG.smalstraatje+John
mea.2005a2.JPGStraatje+mart
mea.2003b2.JPG.Mart bij rots

Een paar natuur plaatjes van de rotsen langs het haventje.   >>>>

mea.2010a3a.JPG.bord+Mart
mea.2010b3.JPG...+Mart
mea.2011c.JPG.grot+John
mea.2011f.JPG.grot+john
mea.2011g1.JPG.grot+Mart
mea.2011d.JPG.grot+John
mea.2012c1.JPG.grot+mart
mea.2011b.JPG.grot+Mart

Deze nederzetting ruïne is één van de weinigen, waar we niet het idee kregen dat de stenen speciaal neergelegd waren om een toerist te amuseren.  Leuk om hier even rond te dwalen.

Trip Tip 5

Mare del Déu del Toro

Deze plaats is zeker een bezoek waard. Alleen de hoge masten; in de directe omgeving; verpesten het totale aanzicht van de plaats. (het is natuurlijk het hoogste punt van het eiland).

Het wordt ook wel de"Egelberg" genoemd.

Heiligdom van la Mare de Déu del Toro

El Toro, de hoogste piek op Minorca, is de thuisbasis van een heiligdom gewijd aan de Maagd Maria sinds kort na de christelijke verovering in 1287. Een stier uitgegeven in 1291 maakt melding van eigendom in het bezit van de Orde van Genade op Minorca als Santa Maria de Podio de Toro, hoewel de plaatsnaam verder teruggaat. Een oude legende vertelt hoe de Brothers of Mercy op wonderbaarlijke wijze het beeld van de Maagd ontdekten, geleid door een stier ('toro') die hen de weg wees. Records van de kerk tijdens de middeleeuwen zijn schaars en verspreid. Het heiligdom was een bedevaartsoord en er was een herberg voor de pelgrims. Het werd beheerd door een commissie met vertegenwoordigers van het hele eiland.

menorca.es

mea.20190503_120406
mea.3004e3.JPG.plant+Mart2
mea.3004e1.JPG.plant+Mart
mea.3004d2.JPG.klooster
mea.20190503_124819
mea.3005a2

De Monte Toro ligt ten oosten van Es Mercadal en vanaf de stad brengt een steile, slingerende weg u naar de top van de berg. Hier vindt u het klooster dat in 1670 werd gebouwd.

Het klooster staat vooral bekend om het beeld van de Verge del Toro dat zich in de kerk bevindt. De Heilige Maagd draagt een gouden kroon en in haar armen ziet u het kindje Jezus. 

In de omgeving buiten het klooster stonden veschillende beelden.

Vanaf de berg krijg je een prachtig uitzicht over het naast gelegen dal en de stad Esmercadal.

Trip Tip 6

LLOC de Menorca

Lloc de Menorca, is het enige dierentuinpark van het eiland. Zelfs degenen die het vreselijk vinden om dieren opgesloten in een dierentuin te zien, kunnen hier op hun gemak zijn, omdat elke bewoner een dier is dat is gered van gruwelijke omstandigheden.

Je kan hier een ontspannende wandeling verwachten door dit park, dat wordt omringd door inheemse planten, bomen en bloemen, en je zult een close-up van de dieren kunnen ervaren zonder ze te storen in hun leefomgeving. 

Het was voor ons een waar genoegen om hier rond te lopen en we hebben aardig wat fotootjes gemaakt.

Het opent dagelijks om 10 uur tussen mei en oktober, opent elke dag behalve maandag van 24 maart tot 1 mei en is gesloten voor het publiek tussen 1 november en 23 maart.

Er zijn dieren die op het eiland zijn gevonden en dieren uit de redding over de hele wereld. Het hele concept van dit dierenpark draait om het voorlichten van het publiek over de benarde toestand van deze dieren en het verbeteren van de kwaliteit van hun leven door middel van speciale programma's, algehele milieubehoud en de allerbeste verzorging van elke soort in residentie. 

mea.20190503_133201
mea.3010a6.JPG.kassa+Mart
mea.20190503_140903
mea.3011c.JPG.Ara+John
mea.3011b.JPG.Ara+Mart
mea.3015d3.JPG.Pony+Mart
mea.20190503_152512

Adres: Parcela 150, Polígono 12, Urbanización L'Argentina, Carretera General, Km 7,8, 07730 L'Argentina, Balearic Islands, Spanje

Meer info over LLOC de Menorca:

www.mymenorca.info

Trip Tip 7

Líthica, Pedreres de s'Hostal

Deze plek ligt slechts enkele km's ten oosten vanaf Cituadella

Helaas waren we hier op een zondag en was deze plaats gesloten. We zagen echter wel dat er veel was veranderd, daar we een aantal foto's op het internet hadden gezien. Het was even leuk om het gezien te hebben.

Meer info over Líthica, Pedreres de s'Hostal

http://lithica.es/


Wat op deze site is te zien hebben wij dus NIET gezien.

Trip Tip 8

Torre Trentcada


Torre trencada (volledige naam Poblat Talaiòtic de Torretrencada ), "Talayotische nederzetting van Torretrencada" is een archeologische vindplaats op het Spaanse Balearische eiland Menorca . De nederzetting, die wordt geassocieerd met de Talayot-cultuur uit de ijzertijd , ligt in de gemeente Ciutadella in het westen van het eiland.

Menorca is een eiland waar vele sporen zijn van een oude cultuur. Het eiland is een uniek archeologisch openluchtmuseum, met meer dan 1600 prehistorische monumenten: de hoogste concentratie in het hele Middellandse Zeegebied. 

Taulas (stenen tafels), Navetas (romp-vormige grafkamers), Talaiots (verdedigingstorens), begrafenis grotten uitgegraven in de rots, en hele nederzettingen die het hebben overleefd tot onze tijd, getuigen van het raadselachtige leven in de talaiotische cultuur 3500 jaar geleden. 
De belangrijkste en meest symbolische over-blijfselen van de oostelijke en westelijke gebieden zijn te bezoeken.

Westelijk Megalithisch Minorca:

  • De Naveta des Tudons . (Bezocht 2011) Dit graf is het oudste en best bewaarde monument van de westelijke Middellandse Zee.
  • De Talaiotische nederzetting Son Catlar , indrukwekkend met zijn 800 m stenen verdedigingsmuren die deze oude megalithische stad omringen.
  • De Taula van Torretrencada. (Bezocht 2019)  Een van de zes best bewaarde taulas. De lay-out en de locatie getuigen van het belang dat het had als een oude plaats die werd gebruikt om te aanbidden.
  • De Necropolis van Cala Morell . (Bezocht 2011) met zijn kunstmatige grotten, getuigt van de verschillende begrafenisrituelen van de Talaiotische cultuur.

Oostelijk Megalithisch Minorca:

  • De Navetas van Rafal Rubí . Deze twee Naveta's zijn de best bewaarde voorbeelden op de oostelijke helft van Menorca.
  • De Taula van Torralba d´en Salord , de hoogste en indrukwekkende taula en tempel op het eiland.
  • De Necropolis in Cales Coves , met meer dan 90 begrafenisgrotten uitgehouwen in de rots. 
  • De Talaiotische nederzetting
  • Torre d'en Galmés. (Bezocht 2019) waarschijnlijk de belangrijkste nederzetting van zijn tijd, met zijn cirkelvormige woningen, majestueuze talaiots en geavanceerd systeem voor het kanaliseren van water.
mea.5002a.JPG.borden+John
mea.20190505_124258
mea.5007c2.JPG.Mart
mea.20190505_123459
mea.20190505_125723
mea.5006a3.JPG.waterwingebied2b+mart
mea.5007c1
mea.5007a2

Natuurlijk hadden we ook oog voor de omgeving waarin we liepen. Er stonden vele wilde planten in bloei.

Hoe het er zou hebben gezien?

Hoe men geleefd zou hebben.

Meer info over Torre Trencada:

www.wikipedia.org

Trip Tip 9

Kust wandeling

vanaf St Tomàs

We vertrokken vanaf de parkeerplaats in

St Tomàs, vlak naast restaurant "Es Brucs".

Daarna liepen we is westelijke richting.

De wandeling was een onderdeel van de

"Cami de Cavalls" wandel route.

We hebben hier slechts 2km gelopen, maar we genoten van de prachtige omgeving van dit mooie natuur gebied.

mea.5010a2.JPG.Kust St Tomas+John
mea.5010a5.JPG.kust+Mart
mea.5010e3.JPG.kust+Mart
mea.5010e4.JPG.Mart
mea.5010e2.JPG.kust+John
mea.5010e1.JPG.kust+Mart

Cami de Cavalls

De Camí de Cavalls is een oud pad dat het eiland Menorca , omringt. 

Deze lange-afstandswandelroute is de 

GR 223 van het Senderos de Gran Recorrido- netwerk in Spanje en wordt gebruikt om enkele van de meest ontoegankelijke stranden van Menorca te bereiken .


We zijn iets verder gewandeld dan Platja Binigaus


Trip Tip 10

Kust wandeling

vanaf Cala en Bosc

mea.6003c1.JPG.kust+John
mea.6003a2.JPG.kust+Mart3
mea.6003a1.JPGkust+Mart2
mea.6002f2.JPG.rotsen+John2
mea.6001b3.JPG.kustrotsen+Mart
mea.6001b2.JPG.kustrotsen+Mart
mea.6006a
mea.6006c+Mart

Het pad was bedoeld om de kust van Menorca te bewaken; er kwamen een twintigtal uitkijktorens langsheen de kust, waarvan er nu nog enkele goed bewaard zijn. Tegelijk hadden alle inwoners van het eiland een recht van vrije doorgang op het pad, ook al liep dat vaak over de grond van private herenboerderijen (finca’s).

Wandelen op de Camí de Cavalls

Elke honderd meter staat er wel een paaltje, en regelmatig zijn er wegwijzers die de afstanden (in kilometer) naar nabijgelegen bestemmingen aangeven.


De Camí de Cavalls is zo’n 185 kilometer lang. Officieel is pad het in 20 etappes ingedeeld. De bewegwijzering gaat in beide richtingen en is extreem goed.  Het pad volgt grotendeels echt de kust, maar gaat hier een daar een stukje landinwaarts om ontoegankelijke stukken kust of te grote omwegen (landtongen) te vermijden.

Meer info over de wandelingen over de Cami de Cavalls:

www.descobreixmenorca.com