Majorca 2012
hit counter

Majorca

We bezochten Majorca in 2012

Geschiedenis

Het eiland werd in 123 voor Chr. door de Romeinen veroverd, die er de stad Palma stichtten. Na hen verschenen achtereenvolgens de Vandalen (450 na Chr.), de Byzantijnen (534) en de Moren (902). In 1229 ondernam Jacobus I van Aragón (Spaans: Jaime I, Catalaans: Jaume I) met Aragonese troepen een invasie en veroverde in december Palma. De moslims bleven echter tot 1231 militair weerstand bieden in het gebergte. Van 1276 tot 1344 was het eiland een zelfstandig koninkrijk. In deze tijd waren afwisselend Palma de Mallorca en Perpignan de hoofdstad van het koninkrijk. Daarna werd het eeuwenlang een provincie van Aragón. Autonomie kreeg het (met de andere Balearen) pas in 1983.

We kwamen terecht in

Santa Ponsa

Santa Ponça is een resort gelegenin het zuidwesten van Mallorca en maakt deel uit van de gemeente Calvià.

 Santa Ponça ligt aan een volledig ingesloten baai waar ook een haven in gelegen is. Wikipedia

Santa Ponsa is uniek door het lange centrum dat het stadje heeft. Het centrum telt bijna 150 uiteenlopende winkels. Het aanbod bestaat vooral uit schoenen, souvenirs en kleding. Ook zijn er verspreid diverse supermarkten. Elke week is er markt.

Info van Santa Ponsa: www.Allesovermallorca.nl

De natuur van Santa Ponsa is een bezoekje waard. Het gebied is omgeven door bossen en is zeer heuvelachtig. je vindt in de baaien vooral veel pijnbomen, maar ook rotsachtig gebied. Ook zijn er delen met een vlak landschap. In deze delen groeien vooral olijfbomen. Een prachtig gebied om een wandeling te maken.

we verbleven in

Apart Hotel Jardin del Mar

Het hotel was toch niet helemaal wat we er van verwacht hadden.

Het pand was redelijk luidruchtig en daardoor werd slapen af en toe lastig.

Huurauto

Hyundai I10

 Auto tocht  1 naar

Sant Elm & Andratx


Sant Elm

Sant Elm is een klein toeristisch dorpje in het zuidwestelijke deel van Mallorca. Het dorp ligt in de gemeente Andratx aan de kust. Vanaf Sant Elm heb je een prachtig uitzicht op het eiland Dragoner

Via weg Ma-1 richting Andratx, afslaan op weg Ma-1050 en vervolgens weg Ma-1030 naar Sant Elm.

Sant Elm is van oorsprong een idyllisch vissersdorp dat de laatste jaren uitgegroeid is tot een populairdere toeristische bestemming. De toeristen komen naar Sant Elm, omdat het hier een stuk rustiger is dan in andere badplaatsen aan de zuidkust van Mallorca.

In tegenstelling tot andere badplaatsen in Mallorca heerst er in Sant Elm ook in de zomermaanden nog een heerlijke rust. Dit is ook niet zo gek aangezien het dorp slechts via een smal bergweggetje bereikbaar is.

 Auto tocht  naar

Sant Elm & Andratx


Andratx

Andratx is een charmante chique stad gelegen in het zuidwesten van het Majorca. Het dorpje wordt merendeels bewoond door de lokale Majorcaanse mensen die vaak leven van het toerisme. Het stadje heeft kronkelende geplaveide straatjes die je van het echte Majorca laten proeven. Op woensdag wordt de stad overgenomen door allerlei marktkramen die groenten, vis en kaas verkopen.

geen eigen foto's                                             geen eigen foto's

Andratx heeft mogelijkheden om op zee te kunnen zeilen of met een waterscooter de omgeving te verkennen.

De echte levensgenieter kan in dit pittoreske stadje, elegante cafés bezoeken, heerlijk een drankje drinken op een gezellig terrasje

of voor een laat slaapmutsje een café in gaan.

Overdag kan je gezellig winkelen in tal van kleine boetiekjes.

Het stadje staat bekend voor de schitterende hand vervaardigde sandalen en de kleurrijke armbanden uit de hippietijd. Je vindt er tal van Gucci juweliers en ander grote merken.

gelegen in

Andratx

Castel de son Mas

Dit fort bleek handig wanneer Andratx leed aanvallen kreeg van de Saracenen piraten en Maghrebijnse opstandelingen in 1553, 1578 en 1643 of daaromtrent.

Castell de Son Mas

is nu het stadhuis van Andratx..

De  Ajuntament de Andratx verwierf het prachtige gebouw in de jaren 1990.  Na wat uitgebreid opknappen, verhuisde het totale gemeentebestuur er heen.

In de oude dagen was dit vroegere particuliere landgoed een verdedigings vesting, welke is uitgebreid na verloop van tijd en herbouwd,.(de Torre del Sagrament ) 

Het wordt toegevoegd in de 15e eeuw.

Via de weg Ma-10 rijden we naar het noorden en komen langs mooie plekjes om even uit te stappen en te bekijken.

>>>

Mirrador de Ricardo Roca

>>>

mirador

"torre del Verger".

Via Banyaalbufar over de Ma-10, de Ma-1100 en Ma-1101 naar  Puigpunyent. Langs Galiliea over de Ma-1032 naar Escapdella, via Ma-1012 naar Peguera en Costa de la Calma naar Santa Ponsa.

Autotocht  2   naar

-Port de Soller

-Fornalutx

Autroute 2

vanaf het hotel rijden we naar Port de Soller, waar de haven en strand bekeken wordt. dan naar het dorp om de tram te bekijken. Door naar Fornalutx; mooi dorp. De terugweg gaat via Bunyola en Palma.

Sóller en

Port de Sóller

Tussen een vruchtbare vallei met sinaasappelboom-gaarden en de zee ligt het sfeervolle Sóller. 

Sóller is razend populair bij dagjesmensen en is vooral bekend van het authentieke houten treintje. De meeste bezoekers combineren een bezoek aan Sóller met een treinritje naar de havenplaats Port de Sóller - een echte aanrader.

De trein vertrok 5 x per dag van Placa d'Espanya in Palma. De  Express is de tram van Sóller naar Port de Sóller en ging ieder uur. De vijf km-lange rit duurt ong. 20 minuten en rammelt en ratelt door de achtertuinen en langs de plantages richting Port de Sóller.

Fornalutx wordt door vele inwoners van Majorca als het mooiste dorp van het eiland beschouwd. 

Waarschijnlijk zijn zeer veel toeristen het daar mee eens.

meer info over Port de Soller:

www.vamosmallorca.nl

meer info over Fornalutx:

www.vamosmallorca.nl

Geschiedenis

Fornalutx gaat meer dan duizend jaar terug, toen hier waarschijnlijk al een Arabische alquería (boerderij) stond. Na de Catalaanse verovering van het eiland in de 13e eeuw nam de bevolking in dit gebied toe. De kerk, de Església Navidad de Nostra Senyora, werd in 1639 voltooid. De geschiedenis van Fornalutx is altijd verbonden geweest met de naburige stad Sóller en de twee plaatsen vormden tot 1812 ook één gemeente. 

Na onze tochtjes gingen we vaak uit eten en drinken. Hieronder een paar van de gelegenheden die we bezochten.

Royal Garden

restaurant

Carrer de Ramon de Montcada, 1, 07180 Santa Ponça, Illes Balears, Spanje

meer info over dit restaurant:

www.royalgardenrestaurant.com

Square Los Jardines

Santa Ponsa

Ga naar The Square Los Jardines, in Santa Ponsa Bay, voor een avond vol vermaak voor het hele gezin. Ga buiten zitten in een van de levendige bars en restaurants langs het plein en geniet van enkele van de beste eerbetoonacts en entertainers van Mallorca, 

We hebben hier, tot laat de heerlijke drankjes laten smaken.

Restaurante "Manolo's".

(Grill)

Santa  Ponsa

Bij dit restaurant hebben we 2x gegeten.

Het eten was goed, maar "jonge jonge" was het toch niet.

Manolo's grill Restaurant:

www.tripadvisor.es

<<<<

Cala Bóquer

dit valt onder Port de Pollenca

<<<<

>>>

Mirador

Es Colomer

opnieuw prachtig uitzicht punt langs de kust.

>>>

Cap de fermentor

Cap de Formentor vormt het oostelijke uiteinde van het Formentor-schiereiland op Mallorca. De Majorcans noemen de cape ook het ontmoetingspunt van de wind. Wikipedia (Engels)

Auto route 3

Via een zeer mooie weg rijden we viaPolenca en Port de Polenca naar Mirador Es Colomar. Dan door naar een vuurtoren op Cap de Formentor. Dan naar Monastori de Lluc. Terug via Calobra en Inca naar het hotel.

Op onze route kwamen we ook nog een tunnel tegen. Midden in de tunnel even gestopt, voor een foto, dit lukt zelden

Het bedevaartsoord Santuari de LLuc is een populaire excursieplek op Mallorca. Het wordt ook beschouwd als het spirituele centrum van het eiland. Het klooster dat bij deze site hoort, ligt in het noordwestelijke deel van Mallorca, midden in het Tramuntana-gebergte. Zowel pelgrims van over de hele wereld als wandelliefhebbers komen naar deze plek om rust te vinden, hun wandeltocht door de bergketen te beginnen of gewoon te genieten van een prachtig uitzicht. Daarnaast is hier ook een klein museum over de interessante geschiedenis van het klooster te bezoeken. 

meer info over het klooster:

www.info_mallorca.nl

Naast de basiliek zijn er in Santuari de Lluc nog meer bezienswaardigheden zoals een museum met collecties over verschillende onderwerpen (archeologische vondsten, Mallorcaanse cultuur, keramiek en kunst) en de botanische tuin met meer dan 200 inheemse planten.

Klooster van Lluc

het "monasteri de Lluc" is een erg oud klooster en bedevaartsoord gelegen in de gemeente Escorca op het Spaanse eiland Majorca.

In het klooster wordt een zwarte madonna bewaard die volgens de legende door de jonge herder Lluc in 1229 in een bosje gevonden is en waarschijnlijk uit de 9e eeuw dateert.  >>>

>>>.  De jongen bracht het beeld naar de dorpspriester die het een ereplaats in de kerk gaf. De volgende dag was het beeld echter, zonder uitleg, teruggekeerd naar zijn oorspronkelijke plek waar het in de bergen was gevonden. De mensen hier interpreteerden dit “wonder” zo dat de Maagd Maria op precies deze plek wilde blijven en daarom werd hier een kleine kapel gebouwd die de oorsprong vormde van Santuari de Lluc . In1962 Paus Johannes XXIII riep de kerk van Lluc, die in renaissancestijl was gebouwd, uit tot " kleine basiliek ", een eretitel die aan bijzondere kerken wordt toegekend.

Weer onderweg  op de Ma-10 vlakbij de afslag naar La Calobra vinden we een prachtig viaduct en een uitzichtpunt.

We hadden te weinig tijd om la calobra te bezoeken, maar het schijnt zeer de moeite waard te zijn.


Voor meer info over het strand en dorp la Calobra;

www.wikipedia.org

Autoroute 4

Via de zuidkust onder Palma door en vervolgens naar Cala Blana. Dan naar Cap Blanc. Via Llucmajor boven Palma langs naar Santa Posa.

De kust van Cala Blana

Een prachtige kuststrook met mooie inham en een gygantische aalscholver.

Cap Blanc

De Cap Blanc ofwel de 'Witte Kaap' is hoog gelegen boven de waterspiegel.  Hier heeft u een weids uitzicht op de Middellandse Zee

Dit bewijst ook de aanwezigheid van een oude wachttoren.


De Far of Cap Blanc is ontworpen door Emili Pou en in gebruik genomen op 31 augustus 1863. Het U-vormige gebouw heeft een wit geschilderde cilindrische toren met een lantaarn en een galerij. De vuurtoren uit 1970 werd omgebouwd van acetyleen naar een elektrisch systeem en er werd een spiegellens IV geïnstalleerd.

 Het is gelegen in Llucmajor, een van de meest interessante geografische punten van Mallorca. Op slechts 30 kilometer van de hoofdstad van het eiland, aan de Ma-6014, fascineert de Cap Blanc zijn bezoekers, aangezien het een van de steilste kusten van de kust van Mallorca is  en zonder twijfel een van de meest ongelooflijke en indrukwekkende kliffen op het eiland

Deze kaap sluit aan de oostkant de baai van Palma af (met aan de andere kant het einde van Cala Figuera) en een deel van het kalkplatform dat bekend staat als Marina Llucmajor. Het vlakke, wilde en steenachtige oppervlak dat het grootste deel van dit gebied beslaat, staat in contrast met de duizelingwekkende muren. In het garrigue-landschap (laag bos) leven reptielen en kleine zoogdieren

Amper 300 meter van de vuurtoren bevindt zich de batterij van de Cap Blanc-kust: een reeks donkere en smalle geheime doorgangen, die behoorden tot een militaire batterij en nog steeds bezocht kunnen worden (interessant om een ​​zaklantaarn mee te nemen om ze veilig binnen te gaan). 

Ondanks de gure kale hoge vlakte is er een mooie vegatatie.

Je kunt ook de kazerne zien en de plaats waar ze de vier imposante Vickers-kanonnen van 30 centimeter in diameter verborgen hielden die naar het zuiden wijzen (vandaag ontmanteld), ze gingen aan land vanuit de haven van S'Estanyol in het midden van de vorige eeuw.

meer info over de kust bij

Cala Blanca:

www.beach_inspector.com

Autoroute 5

Eerst naar Algaida, vervolgen door naar Montuïri en St Joan waarna we doorgaan naar Villa franca de Bonany. Terug nog even Puig de Sant Miquel en dan weer naar het hotel.

De gehele route genoten we de omgeving waar we langs reden.

In een buitenwijk van Algaida is één van de toeristische attrakties. De belangrijkste is Ca’n Gordiola, een glasblazerij ondergebracht in een namaak-kasteel. In de werkplaats (die meer van een kerk wegheeft met zijn bogen en glas-in-lood ramen) kunt u naar het glasblazen kijken. Boven is een museum gewijd aan glas en parfums.

Martine mag er meehelpen om een glazen kangaroe te maken. Ook bezoeken we aldaar het museum gedeelte de afgvalplaats en de winkel.

Buiten rondom het gebouw was ook zeker even het aanzien waard.

Montuïri


Hoog op een heuvelrug op het platteland van Mallorca en omgeven door oude stenen windmolens, is het slaperige dorpje Montuiri waarschijnlijk het meest indrukwekkende zicht op de weg tussen Palma en Manacor.

Montuiri is een traditioneel charmant dorp dat bestaat uit historische gebouwen, van oude middeleeuwse huizen tot grote herenhuizen die in latere eeuwen zijn gebouwd, waardoor het een aangename en interessante plek is om te wandelen. Een wereld verwijderd van de gebruikelijke toeristische plekken op het eiland, heeft Montuiri een tijdloos gevoel, aangezien het trouw blijft aan zijn Mallorcaanse wortels. Tussen de straten wordt u begroet met uitzicht op het relatief ongerepte landschap bezaaid met oude boerderijen en oude windmolens.

 La Reseva Park

is een Natuur, recreatie- en avonturen park; in een mooie natuurlijke enclave van de Serr de Tramontana. Bezoekers betreden de  paden van de oude kolen-branders, in een mediterraan bos, waar ze een groot aantal watervallen, dieren en planten en een prachtig uitzicht op de Mallorcaanse bergen vinden.

Autoroute 6

vanaf Santa Ponsa richting Palma de `mallorca. Langs de west zijde van de hoofdstad naar Puigpunyent en dan links af naar La Reseva. Na war rondlopen door naar Port d'Antratx (mooie weg) Bij de haven rondwandelen. Dan naar Santa Ponsa en hotel.

Het Galatzó-reservaat is een toevluchtsoord voor dieren in het wild. Je kunt wilde roofvogels boven je hoofd zien vliegen, zoals adelaars, gieren en haviken. Of zie onze dieren die in alle gevallen wilde dieren zijn die door fysieke problemen niet opnieuw in hun leefgebied konden worden geïntroduceerd.

In het park kun je afkoelen in onze zwembaden met watervallen, deelnemen aan avontuurlijke activiteiten zoals de langste zipline van Mallorca of gewoon door onze bossen slenteren.

We bezochten dit in 2012 en betaalden toen 13,50 euro p.p. In 2019 was de prijs voor een volwassene 18,00 euro.

Voor meer info over dit park:

www.reservapark.net

Port d'Andratx ligt in een schilderachtige omgeving op ongeveer 35 minuten rijden ten westen van de hoofdstad Palma. In de stijlvolle jachtclub meer dan 450 ligplaatsen kun je heerlijk boten bekijken. Velen beschouwen Port d'Andratx als de mooiste haven in de Middellandse Zee. 

Port d'Andratx

Winkelen in Port d'Andratx

Port d'Andratx is van alle markten thuis en  is zeker de moeite waard. Van designkleding en juweliers tot eigenzinnige cadeauwinkels en kleine straatwinkels die alles lijken te verkopen.