Omis

Omis

Omiš is een kleine havenplaats aan de monding van de Cetina rivier in de kuststreek Poljica, 26km ten zuidoosten van Split. In de 13e en 14e eeuw was Omiš the thuisbasis van piraten (Omiški gusari) die hun snelle schip genaamd ‘Sagittae’ (de Pijl) gebruikten om handelsschepen aan te vallen aan de monding van de rivier. Als ze eenmaal hadden toegeslagen, vluchtten ze snel de Cetina rivier op, waar de handelsschepen hen niet konden achtervolgen.

De middeleeuwse naam van de stad was Olmissium.

Tegenwoordig is Omiš een populaire vakantiebestemming. Het inwonertal van ongeveer 15.000 verdrievoudigd tijdens het hoogseizoen en de meeste toeristen verblijven in privé-accommodatie en familiepensions omdat er niet zoveel hotels in de omgeving zijn. Het toerisme is de grootste bron van inkomen, maar ook landbouw, visserij en de textiel- en voedingsmiddelen industrie zijn aanwezig.

Hierna werd Omiš deel van het Koninkrijk van Bosnië en later werd het verkocht aan de Republiek Venetië. Na de val van Venetië werd Omiš, samen met andere delen van Kroatië, deel van het Oostenrijkse keizerrijk en het bleef onder Oostenrijks bestuur tot aan de Eerste Wereldoorlog (met uitzondering van een 10-jarige periode aan het begin van de 19e eeuw toen Omiš door Frankrijk werd bestuurd).

Er zijn erg goede restaurants te vinden in Omiš, vooral in het oude centrum waar de hoofdstraat volgepakt is met terrasjes in de zomer. Maar als je een auto tot je beschikking hebt dan zijn er drie goede restaurants in de Cetina kloof.

Vergeleken met andere kuststeden is Omis niet zo groot, maar er valt genoeg te zien. Je kunt de belangrijkste kerk bezoeken, de "kerk van St. Michael"' uit de 17e eeuw. Deze kerk heeft het wapen van Omis op haar muren staan.

In het stadsmuseum van Omis kun je zien hoe de inwoners van het binnenland van Omis (Poljica) vroeger leefden. Je vindt er ook sieraden en munten uit de Middeleeuwen die zeer goed bewaard zijn gebleven.

Wat De meeste bezoekers vinden het leuk om te wandelen door de smalle straatjes vol souvenirwinkeltjes en restaurants. Je kunt er heerlijke traditionele Kroatische gerechten proeven, zoals zwarte risotto met inktvis of Dalmatische pasticada.

In aanbouw

Meer info over Kroatië en Omis:

www.thenomad.life