Kroatië
JoMar Design 2

geen eigen foto

IN AANBOUW

Het lag in de planning, om Kroatië in 2020 te bezoeken. Door het Corona virus is daar echter niets van gekomen.

Hieronder alvast informatie over Krotië

Kroatië

Ligging

Alle provincies van Kroatië

            Provincie                              Kroatische naam

                               Centraal-Kroatië

Bjelovar-Bilogora .           Bjelovarsko-bilogorska županija

Karlovac (provincie)        Karlovačka županija

Koprivnica-Križevci         Koprivničko-križevačka županija

Krapina-Zagorje .             Krapinsko-zagorska županija

Međimurje .                        Međimurska županija

Sisak-Moslavina                Sisačko-moslavačka županija

Varaždin (provincie) .      Varaždinska županija

Provincie Zagreb .             Zagrebačka županija

Zagreb                                  Grad Zagreb


                                (Adriatische kust)

Dubrovnik-Neretva .        Dubrovačko-neretvanska županija

Istrië (provincie) .             Istarska županija

Lika-Senj                             Ličko-senjska županija

Primorje-Gorski Kotar .  Primorsko-goranska županija

Split-Dalmatië                   Splitsko-dalmatinska županija

Šibenik-Knin                      Šibensko-kninska županija

Zadar (provincie)             Zadarska županija


                                        Slavonië

Brod-Posavina                 Brodsko-posavska županija

Osijek-Baranja                Osječko-baranjska županija

Požega-Slavonia             Požeško-slavonska županija

Virovitica-Podravina .  Virovitičko-podravska županija

Vukovar-Syrmië .          Vukovarsko-srijemska županija

Het Kroatisch grondgebied bevindt zich in één van de mooiste natuurlijke omgevingen van Europa. Een unieke kanaalkust, met tal van eilanden, een prettig mediterraan klimaat, de Pannonische laagvlakte, de graanschuur van Europa met een continentaal klimaat, Lika en het Dalmatische achterland die een uitloper van de Alpen vormen. Het gebied kent een prachtige en indrukwekkende flora en fauna.

In Kroatië bestaan twee klimaatzones.

Kroatië heeft een landklimaat in het binnenland,met droge en hete zomers en koude, natte winters. De temperatuur schommelt in januari rond het vriespunt, terwijl het in augustus gemiddeld 30 graden Celsius kan worden.   

Langs de Adriatische kust heeft Kroatië een aangenaam mediterraan klimaat met vele zonuren, droge warme zomers en milde natte winters. De zon schijnt veel in Kroatië. Het langjarig gemiddelde ligt op 2500 uur per jaar.

Hoewel de Kroatische staat; ten tijde van Koning Zvonimir(1075-1089) korte tijden internationaal erkend was, was die erkenning en zelfstandigheid altijd van korte duur.Vele tragische gebeurtenissen en veelal brute buitenlandse overheersingen dooro.a. Venetië, Oostenrijk-Hongarije, het Ottomaanse rijk en Servië hebben de weg naar onafhankelijkheid gekenmerkt.

In 1992 werd Kroatië; onder leiding van president Franjo Tuđman; eindelijk erkend door de internationale gemeenschap als zelfstandig land. Ter gelegenheid van de internationale erkenning van Kroatië sprak Franjo Tuđman de historische woorden: Imamo Hrvatsku! (Kroatië is van ons!)

Zijn woorden uiten dan ook dat de eeuwenlange droom van onafhankelijkheid eindelijk verwezenlijkt was.

Deze natuurlijke verscheidenheid is ook terug te vinden in cultureel opzicht. Door de geschiedenis heen heeft Kroatië zich op een kruispunt van culturen, geloven en invloedsferen bevonden. In de smeltkroes aan beschavingen en culturen heeft zich een buitengewoon uniek volk gevormd dat al vanaf de 10e eeuw na Christus vecht voor erkenning en zelfstandigheid...

Kroatië, officieel Republiek Kroatië, is een land in Zuidoost-Europa. Het grenst aan Slovenië en Hongarije in het noorden, Bosnië en Montenegro in het zuiden en Servië in het oosten. In het westen ligt de Adriatische Zee, waar de Kroatische territoriale wateren grenzen aan die van Italië. Wikipedia

Op zoek naar zon, zee, (kiezel)strand en natuur? Dan is Kroatië het helemaal. Gezellige badplaatsjes, terrasjes, betaalbare restaurantjes en een uitgaansleven dat doorgaat tot in de vroege uurtjes. Het achterland wordt afgewisseld door bossen, oude stadjes, uitgestrekte weiden en wijngaarden. De kustlijn bestaat uit uitgesleten rotsen, gelijkmatige aflopende kiezelstranden en talrijke inhammen. De infrastructuur en watersportmogelijkheden zijn uitstekend en de natuur van het achterland leent zich prima voor een wandel- fiets- of autotocht. 

De Kroatische munt eenheid; dekuna (officieel afgekort als HRK) is onderverdeeld in 100 lipa. De wisselkoers met de euro is tamelijk stabiel. In toeristische gebieden is het soms mogelijk in euro`s te betalen. Er zijn geen beperkingen voor het binnenbrengen van valuta`s. U kunt geld wisselen op het postkantoor, bij banken en reisagentschappen, in hotels en in de meest toeristische steden ook in sommige winkels.

De criminaliteitscijfers zijn in Kroatië heel laag, en u zult zich zowat overal veilig voelen.