Griekenland

Griekenland

Griekenland

en zijn vele eilanden.

Oudheid en Middeleeuwen

De eerste sporen van de Griekse beschaving zijn 6000 jaar oud. Dit maakt het waarschijnlijk dat de Griekse beschaving is begonnen rond 4000 v.Chr. Tot 1000 v.Chr. werd Griekenland geregeerd door vele verschillende leiders van diverse afkomst. Het gebied groeide uit tot een mengsel van onafhankelijke stadstaten, waarvan vele kolonies in het Middellandse Zeegebied vestigden. De klassieke Griekse cultuur, die rond Athene wordt gecentreerd, bereikte haar hoogtepunt in de vijfde eeuw voor Christus alvorens de Griekse stadstaten in 338 v.Chr. door Philippus II van Macedonië werden verenigd met de Macedonische gebieden. (Wikipedia)

Een moderner Griekenland.

In 1821 begon de Griekse opstand tegen de Turkse overheersing, hoewel de opstand zich in eerste instantie richtte op de vervolging en verjaging van lokale Griekse moslims. In 1829 werd Griekenland (op delen van Macedonië en Thracië na) onafhankelijk en vestigde een constitutionele monarchie.

Tijdens de 1e Wereldoorlog en de Grieks-Turkse Oorlog streden de partijen om deze gebieden en om delen van het westen van Anatolië (Turkije). In 1923 werd een bevolkingsuitwisseling tussen Turkije en Griekenland overeengekomen en werden de grenzen van de huidige staat getrokken.(wikipedia)


Trojaanse oorlog (1200v Chr)

Griekse rebellenstrijders in WO2

Griekenland is lid van de NAVO sinds 18 februari 1952, dezelfde dag dat ook buurland Turkije lid werd.

Sinds 9 augustus 1949 is Griekenland lid van de Raad van Europa en sinds 1 januari 1981 van de Europese Unie. Met 25 andere landen heeft het de Verdragen van Schengen ondertekend.

Op 1 januari 2001 voegde Griekenland zich als 12e land bij de Eurogroep. Dit betekent dat Griekenland de euro als wettig betaalmiddel heeft.(wikipedia)

2e Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog betekende ook voor de Grieken een grote ramp. In 1941 werd het land door Italië, Duitsland en Bulgarije bezet. Er ontstond een grote partizanenbeweging met 1,8 miljoen deelnemers op een bevolking van bijna 9 miljoen mensen. De oorlog kostte 500.000 Grieken het leven, mede door de hongersnood van 1941-1942, toen zeker 300.000 Grieken stierven. Onder de slachtoffers van de oorlog waren 50.000 van de 70.000 Griekse Joden, een percentage dat even hoog ligt als in Nederland.


Na 1945

Aansluitend op de bevrijding in 1945 ontstond een burgeroorlog tussen de communistische en behoudende partizanenlegers. De communisten verloren. Op 21 april 1967 kwam via een militaire staatsgreep het zogenoemde Kolonelsregime aan de macht. In 1973 werd er een democratische republiek gevestigd.(wikipedia)

Kreta(2003)

xxxxx

Lesbos, Petra, Penayiakerk

Kefalonia, Fiscardo, straatje

Kos,

Neratziakasteel

Corfu,

Oud Perithia

Lefkas, Vasiliki,

muurdecoratie

:Lijst van Griekse eilanden

Dit is een lijst van enkele van de meer dan 6000 eilanden van Griekenland. Slechts 78 eilanden hebben 100 of meer inwoners.1   Kreta                                             Kreta en enkele kleine omliggende eilandjes vormen de regio Kreta

2   Cycladen                                     De Cycladen vormen samen met de Dodekanesos de regio Zuid-Egeïsche Eilanden

3   Dodekanesos                             De Dodekanesos vormen samen met de Cycladen de regio Zuid-Egeïsche Eilanden

4   Eilanden in de                          De eilanden behoren tot de regio Oost-Macedonië en Thracië

     noordelijke Egeïsche Zee

5   Eilanden in de                           De eilanden vormen de regio Noord-Egeïsche Eilanden

     oostelijke Egeïsche Zee,

     voor de Turkse kust

6   Sporaden                                    De Sporaden behoren tot twee verschillende regio's: regio Centraal-Griekenland en regio Thessalië

7   Ionische Eilanden                    De eilandengroep komt overeen met de regio Ionische Eilanden, op Kythira en Elafonisos na.

8   Saronische Eilanden              De Saronische Eilanden horen bij de regio Attica

                                                                       (Bron wikipedia)

Een aantal van deze eilanden hebben we in de loop van de tijd bezocht.

"Deze" kunt u hieronder vinden.

bezocht in

bezocht in

bezocht in

bezocht in

bezocht in

bezocht in

bezocht in

bezocht in

bezocht in

bezocht in